Motoros jogosítvány

A motorozás szuper dolog, nincs még egy jármű, ami ekkora szabadságérzetet, ennyi élvezetet tud nyújtani a használójának. Azonban érdemes észben tartani, hogy a felelősség is hozzá tartozik a dologhoz, nem csak a vadulás. 

Ahogyan autót vezetni sem szokás csak úgy, minden gyakorlat nélkül, úgy a motor jogosítvány is a két keréken száguldás elengedhetetlen része.

Gyakran hallani a már-már klasszikussá vált mondatot: „Nem jogsival megy!

Valóban igaz, hogy a szónak ebben az értelmében nem kell a motorozáshoz jogosítvány, azonban a baleset okozásához, és a mások életének és egészségének veszélyeztetéséhez sem kell.

Az pedig csak a mellékes része, hogy a jogosítvány nélküli járművezetést a törvény bünteti.

De egyébként is, miért kockáztatnád a saját és embertársaid testi épségét, ha némi tanulással el is sajátíthatod a motorvezetés tudományát?

Motor jogosítvány fajták

Ellentétben a személyautóval, a motorok esetében a jogosítványok a járművek teljesítményével arányosan négy kategóriába vannak felosztva.

• AM – 50 cm3 hengerűrtartalomig, vagyis robogóra, segédmotoros kerékpárra
• A1 – 125 cm3 hergerméretig, vagyis 11 kW-os teljesítményig
• A2 – 35 kW teljesítményig, ez körülbelül 48 lóerőnek felel meg
• A – korlátlan motor jogosítvány, bármekkora méretű és teljesítményű jármű vezethető vele

Mindezeknek életkori korlátai is vannak, ami azt jelenti, hogy AM jogosítványt 14 éves kortól, A1-et 16, A2-t 18, A-kategóriást pedig 24 évtől lehet szerezni.

Ennek megvan az oka, hiszen egy robogóval vagy kismotorral közel sem lehet olyan gyorsan közlekedni, mint egy 1000 cm3-es sebességű motorral, és a tömegük is kisebb, könnyebben kezelhető.

Van azonban egy kis könnyítés is: ha 18 évesen megszerzed az A2 jogosítványt, és minimum két év vezetési gyakorlatot szerzel, akkor akár korkedvezménnyel 20 évesen is leteheted az A-kategóriát.

Ha többet szeretnél megtudni a jogosítvány kategóriákról, akkor érdemes ellátogatnod erre az oldalra, ugyanis itt szakértők magyarázzák el tisztán és érthetően az ezekkel kapcsolatos kritériumokat, részleteket.

A motor jogosítvány megszerzésének menete

Mint akármelyik másik járműnél, a motor jogosítvány esetében is megvan a „szamárlétra”.

Mindenek előtt KRESZ vizsgát kell tenni, ezzel bizonyságot adva arról, hogy ismered és tudod a közlekedés szabályait.

Ezután elkezdődhet a gyakorlati oktatás, amire viszont lehetséges, hogy várnod kell, attól függően, hogy melyik motoros iskolát választottad.

Ajánlatos a gyakorlati órákat nem decemberben elkezdeni, mert bár nagyobb az esélye, hogy több a szabad hely, de a tanulást inkább jó időben, tavasszal vagy nyáron kezdd meg, amikor melegebb van, és az utak sem nedvesek, fagyottak.

Ahhoz, hogy a következő vizsgát is lehetesd, bizonyos számú levezetett órával kell rendelkezned, plusz egészségügyi vizsgával, különben nem mehetsz tovább.

A gyakorlati és forgalmi vizsgák letudása után elvileg már csak egy dolog van hátra: átvenni a friss motor jogosítványodat, és meghódítani a világot!

Azonban a motorkerékpár egy jóval instabilabb és nehezebben kezelhető jármű, mint a személyautó, így érdemes utóképzéseket, vezetéstechnikai órákat is venni, ahol olyasmiket is megtanítanak, amire a tanfolyam keretein belül nem volt idő.

Hidd el, a saját biztonságod érdekében mindenképpen érdemes gyakorlatot szerezni, mielőtt úgy döntesz, hogy sűrű városi forgalomban is nekiállsz vagánykodni, netán nyáron Budapestről 20 perc alatt leszáguldani Siófokra.

A türelem nagyon sokat számít, már csak azért is, mert inkább érkezz meg valahová lassabban, de biztosan, mint fadobozban, gyászkísérettel.

Tudd, hogy mit akarsz!

Tudd, hogy mit akarsz!

A motor jogosítvány megszerzése önmagában senkit nem tesz nagy tudású sofőrré, és végképp nem versenyzővé.

Másrészt jobb, ha már az elején eldöntöd, hogy milyen jellegű közlekedésre szeretnél motort venni.

Ha csak arra kell, hogy a lakásod és a munkahelyed között elkarcolgass reggelente és délután, arra a célra egy robogó vagy egy 125 cm3-es motor is tökéletesen elég, ráadásul jóval költséghatékonyabb is mid üzemanyag, mind jármű tekintetében.
Ha viszont hosszabb utakra, akár országokat átszelő túrákra szeretnél menni, akkor valóban érdemesebb nagyobban gondolkodni.

Egy túramotor lényegesen nagyobb teljesítményű és kényelmesebb, mint a sebességi motorok, habár jellemzően nem is mennek olyan gyorsan.
Ha viszont sebességre vágsz, érezni szeretnéd, hogy a tempó az útra nyom, és szinte repülsz a menetszélben, akkor a cél szintén a korlátlanságot nyújtó A-kategória, és egy megbízható gyorsulási motor vásárlása!

Gralvilaga