Fejvédelem

A legtöbb sportban a fej védelme az egyik legfontosabb minden más védőeszközzel szemben. Természetesen nem a sakkra gondolok, de a küzdősportok nagy részében, a sebességi sportokban és a motorsportokban is elengedhetetlen hozzátartozója a dolognak a bukósisak. 

Mivel ezeknél a tevékenységeknél jelentős kockázata van a sérüléseknek, ezért a megfelelő védelem legalább olyan fontos, mint a teljesítmény.

Motorozáshoz sem véletlenül a bukósisak az egyetlen kötelezően viselendő védőeszköz, és ez még csak nem is új találmány.

Egészen 1964 óta pénzbüntetés terhe mellett kötelező sisakot viselnie mindenkinek, aki két kerékre pattan, és ez a kerékpárosokra is vonatkozik!

Még ha sokan nem is tartják be, akkor sem érdemes a rossz példát követni, mert ebben az esetben valóban élet-halál kérdése lehet a hiánya!

A bukósisak szerepe

Fejünk az egész testünk irányító központja, ide futnak be az idegpályák és innen indul ki minden parancs.
Mindamellett, hogy a koponya az egyik legtömörebb és legkeményebb csontja az emberi szervezetnek, sajnos alapvetően nem arra lett kitalálva, hogy nagy erejű, nagy sebességű ütközéseket kibírjon. 

Persze, nagyon strapabíró, azonban közel sem olyan stabil és nem nyújt akkora védelmet, hogy nyugodt szívvel száguldozhatnánk a védelme nélkül.

Még ha maga a koponya csontszerkezete sértetlenül meg is úszhat bizonyos behatásokat, az odabent található aggyal már más a helyzet.

Az agyrázkódás is elég kellemetlen, de ritkán halálos, azonban ha a becsapódás sebessége akkora, hogy az agy roncsolódik a koponyaüreg falának ütközéskor, akkor látható fejsérülés nélkül is simán meg lehet halni.

Ilyen esetekben olyan agyi ödéma alakulhat ki, ami akár azonnali eszméletvesztést, majd néhány percen belüli agykárosodást, légzésleállást és halált okozhat.

A bukósisak, még ha viszonylagosat is, de védelmet nyújt a becsapódások ereje ellen azzal, hogy tompítja a fejre ható fizikai hatásokat.

A bukósisak felépítése

A bukósisak felépítése

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a sisakok az utóbbi néhány száz vagy ezer évben nemigen változtak.

Egy kemény héj, ami a sérülésektől véd, és egy puhább belső rész, ami a becsapódás erejét tompítja.

Beszélhetünk akár az ókorról, a középkorról vagy a modern időkről, a fej védelme szinte mindig ilyen felépítésű volt.

Az anyagok természetesen változtak, hiszen a régebbi fémeket, bronzot és acélt mára már leváltotta többnyire a műanyag, az üveg- vagy karbonszálas anyag; illetve a bélésül szolgáló, sűrűre tömött textilt többnyire a polisztirolhab és a szivacs, de maga az elv nem változott.

A modern bukósisakok külseje állhat:

  1. kemény műanyagból
  2. üveg- vagy karbonszálas anyagból
  3. kompozit anyagból, ami több kombinációja .

Mivel ahhoz, hogy a műanyag ugyanazt a védelmi szintet, mint amit a korszerűbb anyagok nyújtanak, sajnos nagyobb falvastagsággal kell alkalmazni.

Ez azzal jár, hogy az ilyen sisakok jellemzően nehezebbek, viszont olcsóbbak is.

További igen fontos eleme a bukósisaknak az arcot takaró átlátszó plexi, ami egyrészt véd a menetszél ellen, másrészt a felverődő kavicsok, valamint a rovaroktól is megóvja a motorost. 

Bukósisak típusok

Bukósisak típusok

Mivel motorozás sem csak egy fajta van, így a bukósisakok között is igen jelentős eltérések lehetnek.

Vannak bizonyos jellegzetes, már-már sztereotip darabok, mint a krómozott rohamsisak a choppereseknél, viszont egyáltalán nem biztos, hogy ezek a sisakok elég védelmet is nyújtanak.

Két nagyobb csoportba lehet osztani őket: a nyílt, és a zárt bukósisakok.

A nyílt rendszerűek általában szabadon hagyják az arcot, sőt, némelyik a nyakat is. Általában kisebb sebességű járműveknél, azaz robogóknál, kismotoroknál használatos, valamint a már emlegetett klasszikus vonalú motoroknál. A koponya jelentős részét védi, viszont az arc védtelen, néha még a szemek is, ezért jellemzően védőszemüveggel szokás őket használni. Nagyobb sebességnél már kevéssé ajánlatos, elsősorban a menetszél és a repülő darabkák, rovarok miatt. 

A zárt bukósisakok már az egész fejet eltakarják, a nyakszirttől az állcsúcsig. Ezek teljes fejvédelmet nyújtanak, eséskor az arcot és az állat is megóvja az elülső rész. Vannak olyan darabok, amelyeken nem csak a plexipajzs, hanem az arcvédő rész is rostélyszerűen felnyitható, avagy leszerelhető és nyitott sisakká alakítható. A crossmotoros bukósisak egy érdekes eset, mivel van fix állvédő része, viszont plexije nincs, ugyanúgy nyitott az arca és szemüvegben, balaklavában szokás viselni. 

Érdemes tudni

Nagyon fontos, hogy egy bukósisak csak egy ütközést bír ki!

Ha ilyesmi történik, és a sisak megsérül, akkor javíthatatlan, mert a szerkezete többé már nem olyan stabil, hogy megfelelő védelmet tudjon nyújtani.

Nem csak nagy sérülés esetén kell a sisakot cserélni, a repedések ugyanúgy gyengítik és használhatatlanná teszik, vagyis többé nem szabad forgalomban viselni!

Viszont egy igényes, a szabványoknak megfelelő bukósisak nem olcsó mulatság, de ez felfogható egyfajta életbiztosításként is.

A gagyi, rossz minőségű sisak életveszélyes is lehet, ezért fontos, hogy megbízható helyről vásárolj magadnak, ahol odafigyelnek a termékek minősítéseire, a gyártók által garantált védelemre.

Ha pedig egy 5000 forintos kupont is letölthetsz mellé, az pláne jó, hiszen az így megtakarított pénzből akár valami más kiegészítőt is vehetsz magadnak.

Gralvilaga