Napelemmel lehet a leginkább gazdaságos a rockzenekar

A fiam új hobbija a zenélés. Három évvel ezelőtt kért karácsonyra egy elektromos gitárt. Kicsit húzódzkodtunk a férjemmel, hogy megvegyük-e neki, hiszen attól tartottunk, hogy ez a hobbi pont olyan lesz, mint a lovasíjászat vagy anno az első kutyája, amibe rengeteg pénzt beleöltünk, és végül három hét alatt beleunt, aztán – a kutya esetében – még nekünk meg gyűlt a bajunk vele.

A férjem azonban igazán lágyszívű ember, nem tud a gyerekeinek nemet mondani, tehát megkapta a fiú az elektromos gitárt. Néhány hónap múlva együttest alapított pár középiskola barátjával, egy srác kivételével mindannyian osztálytársak. Ezen a ponton még mindig azt hittük, hogy ez a dolog csak múló szeszély, idén azonban már azt fontolgatja, hogy képzőművészeti egyetemre menne tovább. Az elmúlt két és fél évben igazán sikeressé váltak a bandájukkal, nagyon sok környékbeli eseményre, rendezvényre hívják őket játszani, és mi nagyon örülünk, hogy a fiunknak ennyi sikerélménye van, és végre talált magának egy hobbit, amit igazán szeret.

Mint említettem, a férjem nem igazán tud nemet mondani a gyerekeinek, tehát értelemszerűen a zenekar megalapítása után nagyjából fél évvel, a mi garázsunk alakítottuk át próbateremmé, és azóta itt gyakorolnak minden héten háromszor a bandával – fellépések előtt néha egy-két hétig akár minden nap is.

Bármennyire is örülök annak, hogy a fiam talált egy szuper hobbit magának, bosszantott, hogy milyen sokba kerül nekünk ez. A garázst először hangszigetelni kellett, bármilyen ügyesek is a srácok, a szomszédokat is zavarta a néha éjszakába nyúló zenebona, és egy idő után már engem is… Szeretek elmenni a koncertjeikre, de valljuk be, egy próba nagyon sokszor nem úgy hangzik, mint a koncert. Most már egy ideje a villanyszámlákat kezdem sokalni. Mivel két elektromos gitár is van a bandában, és szintetizátor is, és rengeteget gyakorolnak, több mint a duplájára emelkedett a villanyszámlánk ára… Nem akartam ezt a fiam orra alá dörgölni, de a férjemnek annyit zsörtölődtem, hogy elhatározta: napelemmel fogjuk megoldani a háztartás áramellátását.

Mivel ezért is zsörtölődtem, hiszen a napelem csak hosszú évek múlva fizeti vissza önmagát, akkor aktuális épp egy hatalmas anyagi érvágás, a férjem megnyugtatott, hogy van specifikus napelem pályázat családoknak. Találtunk egy nagyon jó napelem pályázatokkal foglalkozó weboldalt, itt olvastunk utána mindennek, ami a napelemek családi házra történő telepítésével kapcsolatos, és igazán meg voltunk elégedve vele, minden fontos információt megtaláltunk ugyanis ezen az oldalon.

Ez tavaly ősszel történt, természetesen én azonnal bele akartam vágni, de a férjem mondta, hogy amennyiben van bennem annyi türelem, csak tavasszal vágjunk bele, úgyis akkor éri meg, mikor jó idő van, és mikor magasabb a napos órák száma egy nap. Én már alig vártam, hogy végre kitavaszodjon, és kérhessem az árajánlatot a napelem pályázatokkal foglalkozó cégtől, aminek a weboldalát megtaláltuk a neten.

Fel is vettük velük a kapcsolatot, és érdeklődtünk, hogy tudnak-e ajánlani napelem pályázatot családoknak. Viszonylag hosszú ügyintézés után benyújtottuk a napelem pályázatunk, és meg is kaptunk a 0%-os hitelünket, amelyet mi egy napelem rendszerre költöttünk el. Így jobban jöttünk ki, hiszen nem azonnal kellett azt a rengeteg pénzt kiadni, és most már bármennyit gyakorolnak a fiúk a garázsban, eddig mindig 0 forintos villanyszámla érkezett az elmúlt pár hónapban.