Az éves autópálya matrica a zenészek barátja

A zenész élet általában olyan, mint egy utazóé. Ha turnézol, akkor az eddig megszokott kényelmes életet felváltja a folyamatosan mozgásban levés állapota, ami néha még kellemesebb is, mintha otthon maradnál, de olykor sokkal fárasztóbb is tud lenni.

A legelső amit megtanulsz ilyenkor az az, hogy hogyan lehet a turnébuszban bármikor elaludni. Vagyis ha közben beszélgetnek melletted, vagy ha közben szól a zene, esetleg mindenki szakad a röhögéstől valami poén miatt, te akkor is képes vagy ülve elaludni lehetőleg úgy, hogy közben nem fekszed el a nyakad, a hátad, a vállad, vagy az egész tested. Ilyenkor egy nyakpárna hasznos tud lenni ,vagy ha éppen nem jön fotós, vagy valakinek a csaja a turnéra, akkor a 9 fős kocsiban 1-2 szerencsésnek több széknyi hely jut a dögléshez. Természetesen ehhez hasonló dolgon akkor esel át először, amikor beiszol az egyik koncert után, és vagy másnap, vagy még aznap éjjel, amikor tovább álltok akkor azon kapod magad, hogy repesztetek az autópályán és te meg még eléggé rosszul vagy, és nagyon kéne az alvás. Az utazó létből fakadóan a zenészek legnagyobb találkozóhelyei a fesztiválokon és rendezvényeken kívül igazából benzinkutak. Erre amúgy nem is nagyon gondolnak az emberek, pedig tényleg így van. Annyiszor tapasztaltam már azt, hogy megállunk egy benzinkútnál és azt vesszük észre, hogy két másik ismerős zenekar ott dohányzik meg sörözik a parkolóban, mi befutunk harmadikként, és még csak nem is ugyanarról a fesztiválról megyünk haza éjjel, hanem mindenki másik helyszínről jön. Vagy mikor bemész a benzinkút boltjába éjjel kettőkör és látod, hogy milyen sokan vannak, aztán rádöbbensz, hogy igazából mind zenész., vagy road, vagy manager.

A másik olyan helyszínek, ahol gyakran előfordulnak zenészek, azok a jól bevált vendéglők, és éttermek az út mentén. De az sem kizárt, hogy egy városi étteremben botlasz ismerősbe, hiszen a jó helyeket általában megjegyzik az emberek, vagy legalábbis mondjuk úgy, hogy rémleni fog később valami róluk, pl. így: „Tudod az a tök jó hely, a mi is volt a neve, jó volt a húsleves, ott Szeged mellett, na, az!” – és ehhez hasonló pontos megnevezések.

De éves autópálya matrica nélkül ez az egész nem is valósulhatna meg. Gondoljatok bele, egy zenekar folyton utazik A-ból B-be, elengedhetetlen számukra az autópálya használata, ezért a zenekar sofőrje éves autópálya matrica nélkül be sem ül a kocsiba, különben saját magát és közben mindenki mást is megszívat vele. Annyi apró hülyeség szokott felmerülni az utazás közben, legalább az autópályamatrica ne legyen egy ilyen dolog! Éppen ezért sofőrök többsége az alábbi oldalon szokta megvásárolni az éves autópálya matricát.

Hogy miért az éveset? Ha csak egy megyén belül közlekedsz sokat, akkor bőven elég a megyei autópálya matrica, ha csak nyaralni mész, akkor a 10 napos vagy a havi éri meg neked, de ha egész évben ide-oda furikázol, akkor egyértelműen az éves matrica az, ami a legjobban meg fogja érni neked. Ezen kívül egyébként már van többhavi matrica is, ez egy újdonság, ami a köztes megoldást erősíti, tehát elmondható, hogy bármilyen élethelyzetben is legyen szükséged autópályamatricára, akkor tudsz találni olyan opciót, ami neked megfelelő lesz. Egyébként az oldal hivatalos álláspontja az, hogy akkor érdemes éves autópálya matrica vásárlására mellett dönteni, ha az éves költségeink a matricára meghaladja a 30-35 ezer forintot. Onnantól kezdve éri meg.

éves autópálya matrica

Az éves matrica érvényessége úgy működik ,hogy pl. decemberben vettél előre egy éves matricát, akkor az Január 1-től lesz érvényes következő év Január 31-ig. Vagyis egy hónappal több, mint egy tényleges év! Ennek kivétel nélkül szerintem mindenki tud örülni. Kevés ilyen dolog van a világon, de nem hiszem, hogy ez az érvényességi idő bárkit zavarna.

A matrica árát még nagyban befolyásolja az, hogy milyen járműtípusra kéred. A D1 kategória a személygépkocsi kategóriája, vagyis a maximum 7 főt szállító jármű és vontatmánya. A D2 a 7-nél több személyt szállító jármű, de nem haladja meg a 3,5 tonnát (ebbe tartozik a klasszikus zenekari turnébusz Magyarországon, ami általában 9 fős, és 3,5 tonna alatti). Aztán van a B2, ami a 9 főnél többet szállító autó, van a D1M, ami a motorkerékpár kategóriája, és létezik még az U jelzésű is, ami a D2 és B2 típusok utánfutói lehetnek. Értelemszerűen a legolcsóbb a D1M, a motorra való matrica és a legdrágább a B2, ami a nagy buszok matricája.Ha éves autópálya matrica kell neked, akkor nagy valószínűséggel a D1, D1m, és D2 kategóriák valamelyikére van szükséged.

Régebben ilyen matricákat csak az arra kijelölt helyeken lehetett megvásárolni, ezért is nagyon hasznos az a lehetőség, hogy online bármikor hozzá lehessen jutni, akár éppen úton vagy valahova, de rájössz, hogy kéne matrica, félreállsz, és telefonról simán meg tudod venni, nem kell azon is agyalnod, hogy vajon hol tudsz most ilyet vásárolni. Ám ha mégis úgy adódik, hogy nem figyeltél oda, és felhajtottál egy fizetős útszakaszra, akkor a felhajtástól számítva egy órán belül ha megveszed a matricát, akkor megúszod a dolgot, ám ha ennél később veszed meg, akkor nem menekülhetsz sajnos a pótdíj fizetése elől.

Olyan is előfordulhat amúgy, hogy éves autópálya matrica birtokában vagy, de év közben eladod az autódat, és veszel helyette egy másikat. Ilyenkor van lehetőség a matrica jogosultságát átíratni az új járműre, abban az esetben, ha ugyanabba a kategóriába tartozik. Annyi kell tudni még, hogy ilyenkor van egy kb. 1500 Ft-os átírási díj, amit ki kell fizetni.

Nem kötelező amúgy regisztrálnod az oldalon ahhoz, hogy matricát vegyél, úgy is lehet bakkártyával fizetni, hogy nem regisztrálsz.  Ám ha nem egyszeri alkalomról van szó, és tudod, hogy a későbbiek folyamán biztosan kelleni fog még neked ilyen, vagy másik matrica, akkor érdemes regisztrálnod, és abban az esetben nem kell megadni mindig újra az adataidat, illetve ezzel lehetőséged adódik az ismétlődő bankkártyás fizetésre is.

Ha bizonytalan vagy a fizetős és nem fizetős utak terén, akkor a weboldalon megtalálhatod ezeknek a térképszintű bemutatását, és azok átvizsgálása után lesz módod eldönteni, hogy szükséged van-e pl. egy éves autópálya matrica birtoklására, vagy esetleg elég a kisebb időtartamú, vagy egyáltalán nem kell neked, mert csupa ingyenesen használható úton közlekedsz csak.

Ha még ez sem segített abban, hogy elhatározásra juss, akkor kipróbálhatod a matricák térképes tervező és kalkulátor programját, ahol az általad általánosan járt útvonalakat megadva a program kiszámolja neked, hogy szükséged van-e matricára, és ha igen, akkor milyen kategóriájú és milyen időtartamú az, ami a legjobban meg fogja érni neked. Természetesen ez a kérdés akkor nem merül fel, ha zenekarokat szállítasz, vagy ha fuvaros vagy az ország területén, mert akkor így is, úgy is éves matricát fogsz vásárolni. A lényeg, hogy sose felejtsd el azt, hogy vannak fizetős utak, nehogy büntetést kapj végül a figyelmetlenség miatt!