Majdnem lekéstük a koncertet, de végül minden megoldódott

Pár barátommal gyakran járunk koncertekre. Leginkább a szabadtéri programokat részesítjük előnyben, azoknak sokkal jobban szeretjük a hangulatát, valahogy a zene is sokkal jobbnak hat. Van pár magyar előadó és együttes, akiket az egyetemi szabadtéri programok alkalmával is szívesen hallgattunk, azóta pedig előfordult már, hogy a nosztalgia kedvéért elmentünk egy-egy ilyen koncertre. A barátnőm a legutóbbi alkalommal eléggé elkésett. Általában koncert előtt pár órával fel szokott jönni hozzám, hogy együtt készüljünk el, de most ez egy kicsit megcsúszott.

Mondta, hogy a nagyszülei el akarják adni a nagy családi házat, mert nekik már túl nagy, egy kisebbet akarnak venni helyette, és az unokákat is szeretnék támogatni pénzzel. A barátnőm nagyon sokat szokott nekik segíteni, így van ez a ház eladásával is. Ugyan vevőt még sajnos nem sikerült találni, bár épphogy meghirdették a házat, szóval még nagyon az elején vannak. Szóval a barátnőm beleásta magát az ingatlan eladásba, és micsoda szerencse volt. Talált ugyanis egy olyan információt, hogy minden ingatlan eladáshoz szükséges elkészíttetni egy energetikai tanúsítványt, amit át kell adni az új tulajdonosnak.

Ez azért fontos, hogy az új tulaj tisztában legyen azzal, hogy a háznak például a fűtése mennyire gazdaságos. Valójában egy ilyen tanúsítvány elkészítése során egy mérnök felméri a ház állapotát, hogy milyenek a nyílászárok, ha vannak, akkor a kazánok, illetve maga a háznak a szigetelése is. Mert ha ezek nincsenek rendben, akkor (az említett példával élve) a fűtés nem olyan hatékony, így pazarlóvá is válik. Egy ilyen tanúsítvány rendszerint tíz évre szól, ám ha idő közben olyan korszerűsítés történik, ami az energetikai besorolást befolyásolná, akkor újat kell csináltatni. Természetesen csak akkor, ha az ingatlan eladásra kerül, mert egyébként nincs jelentősége. Pontosabban a hivataloknak nincs szüksége ezekre a tanúsítványokra.

Egy ilyen tanúsítvány kiállítása természetesen pénzbe kerül. A https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalán rendelték meg a szolgáltatást, és itt az árak is fel vannak tüntetve. A fizetendő összeg az ingatlan méretétől és helyszínétől függ, vagyis attól, hogy Budapesten, vagy esetleg más településen helyezkedik el. Az sem mindegy, hogy lakásról vagy házról kell kiállítani a tanúsítványt. A honlapon minden teljesen világosan volt leírva, ezért is választotta őket a barátnőm, és persze azért is, mert itt találta meg a legjobb ár-érték arányt. Ilyenről azért lehet beszélni ebben az esetben, mert akár már a megrendelés napján ellátogat a helyszínre egy mérnök, ha szükséges, ezért pedig nem kell felárat fizetni. A korrektség mellett sem tudott elmenni szó nélkül, ugyanis elégedettségi garanciát is biztosítanak. Ha előfordulna, hogy a megrendelő elégedetlen a szolgáltatással, úgy visszakapja a pénzét. Persze erre nem számított, hogy előfordulhat, de a korrektség jegyében mindenképpen pozitívum.

Azt még tudni kell, hogy a barátnőm nagyon szereti a jó ajánlatokat, és ennek része az is, ha ajándékot kap. Márpedig itt: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/, a szolgáltatás igénybevétele mellé ajándék is járt. Egy katalógust kaptak, amiben mindenféle hasznos tippek kaptak helyet, mint például felújítással kapcsolatos ötletek, bérbeadással kapcsolatos információk, és ami mindenki számára nagyon fontos szerintem: spórolási tanácsok. Ami pedig még vonzóbbá tette a már eleve jó árakat, az az, hogy még mozi jegyet is lehet nyerni. Ennél több nem is kellett.

A megrendelést online adta le a barátnőm, ami szerintem sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint telefonon ügyeket intézni, másfelől azért is hasznos, mert így írásos nyoma marad mindennek. Visszahívást is kért, ami már a megrendelés leadásának másnapján megtörtént. Hát emiatt késett a barátnőm, de szerencsére a koncertről így sem maradtunk le.