A bölcsességfog mindig legrosszabbkor kezd el fájni

A bölcsességfog mindig a legrosszabb időben kezd el nőni, és amikor nem kellene, akkor kezd el fájni. Velem is ez történt. sokan már elég fiatal korban túlesnek a bölcsességfog-mizérián, hamar elkezd kinőni. Emlékszem, a gimnáziumi barátaim mind túlestek rajta már akkor, nekem viszont azt hittem, hogy szerencsém van, mert nem nőtt ki a bölcsességfogam, szerencsére. Pedig akkortájt az osztálytársaim körében igen gyakori hiányzási ok volt a bölcsességfog műtét.

Felnőtt fejjel már inkább azt kívánom, hogy bár én is akkor estem volna túl rajta. Bár sokan azt mondják, hogy nem jó, ha eltávolítják őket, de sajnos, ha begyullad, és minden nap szenved vele az ember, akkor nincsen más választás.

A bölcsességfog egyénenként változik. 16-25 éves kor között nő ki általában, van, akinek 4, valakinek pedig egy sem. Mindkét oldalt, felül és alul is kinőhet 1-1 darab, de nem ritka, hogy helyhiány miatt egyáltalán nem nő ki. Én is azt hittem, hogy én is a bölcsességfog nélküliek táborát gyarapítom. A bölcsességfogakkal sok különböző probléma lehet, amiket röntgenfelvétellel állapítanak meg, így, ha érezzük, hogy valami nincs rendben, egyből a röntgenfelvétellel kezdenek, persze az általános vizsgálat után. Ez alapján a fogorvosok meg tudják határozni, hogy hogyan nő a fog, mi a konkrét probléma, merre állnak a fogak és hol vannak a gyökereik. Ez azért fontos, mert ha el kell távolítani a bölcsességfogat, a kihúzást nagyban megkönnyíti, ha tudják, hol állnak a gyökerek. Az elrontott bölcsességfog műtét igen kellemetlen lehet, egy bent maradt gyökér, vagy egy törött fog nagy gondokat okozhat, és sok fájdalommal járhat.

A bölcsességfogakat akkor kell eltávolítani, ha kiderül, hogy a fog benne ragadt az ínyben, azaz nem tudott kibújni, vagy ha rossz irányba nő, és az is gyakori eset, mikor a fogaknak nincsne elég hely, és a kibújásukkal összetolják a fogakat. Mégis, általánosságban azt mondhatjuk, hogy akkor kell sort keríteni a bölcsességfog műtétre, ha rendellenesen nő ki, vagy nagy fájdalmat okoz. Leggyakoribb esetekben mégis a helyhiány, fogszúvasodás és a bölcsességfog körüli szövetek gyulladása miatt kell kiműteni.

Szerencsére a fogak műtéti úton történő eltávolítása már-már egy rutinműtétnek mondható. Csak jól kel megválasztanunk a fogászatot, ahol elvégzik, és akkor garantáltan nem lesznek mellékhatások. Olyan technológiával dolgoznak jó esetben, ami a mellékhatások kockázatát és a beavatkozás időtartamát is jóval megrövidítette a korábban megszokotthoz képest. Sajnos a nem megfelelő fogorvos választásán is sok múlhat. Ha olyan orvossal végeztetjük el a műtétet, aki nem rutinos benne, akkor felléphetnek komplikációk. Ezért, mikor az én bölcsességfogam fájni kezdett, azonnal egy olyan klinikát kerestem, ahol az orvosok valóban értenek a dolgukhoz.

Bölcsességfog műtét
Bölcsességfog műtét

Írtam, hogy a legrosszabb pillanatban kezdtek el gondok lenni a bölcsességfogammal. Ugyanis koncertezni mentünk, mikor a fogam fájni kezdett, és az este végére már teljesen be is gyulladt. Már napokkal előbb éreztem, hogy valami nincsen rendben, egy kicsi kellemetlen érzés volt, és éreztem is, hogy nő a fogam, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Aztán persze ráfáztam, pár nappal később a koncerten már borzasztóan fájt, a következő napra pedig be is dagadt. Ekkor döntöttem el, hogy nem tudom halogatni a dolgot, és annak ellenére, hogy eléggé tartok a fogorvosoktól, önként keresgélni kezdtem azt a szakembert, aki elég rutinos a bölcsességfog műtét terén és képes lesz mindenféle komplikáció nélkül kiműteni a fogamat, hogy végre anélkül koncertezhessek, hogy fájna az egész arcom.

Sikerült is egy remek szakembert találnom, aki a prime dental clinicnél dolgozik. Mindenképpen olyasvalakit kerestem, aki tényleg érti a dolgát, és aki mellett nem kell félnem. Ez az elvárásom sikeresen teljesült is. Egy nagyon kedves orvos fogadott az időpontomon, mindent elmagyarázott, hogy mi fog történni, hogy mit fog csinálni, így sokkal kevésbé volt ijesztő az egész bölcsességfog műtét, ami egyébként jól sikerült, és ugyan kezdetben még érzékeny volt a terület, az orvos útmutatásának köszönhetően hamar kilábaltam a problémából.

Nagyon sokat jelent, hogy az ember hol műtteti meg magát. Sokan rutin műtétnek gondolják a bölcsességfog eltávolítást, ezért nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megfelelően válasszák ki az orvosukat. Pedig ami valakinek rutin műtét, másnak sajnos nem az. Nekem szerencsém volt, mert egy nagyon precíz, profi fogorvos foglalkozott velem, így semmi komplikációval nem kell később megbirkóznom és nem kell folyamatosan visszajárnom sem. Ráadásul még a műtét ára is nagyon kedvező volt.

Most már semmi sem állhat közém és a zene közé!