Amikor a zene motorral jön házhoz

Szerencsés vagyok, mert egy olyan helyen dolgozom, ahová bármikor örömmel megyek be dolgozom: eladó vagyok egy kis használtlemez-gyűjtő boltban. Gyakorlatilag mindenféle stílusú lemez megfordul nálunk: a ’70-es évek blues/pop korszakától kezdve a heavy metálon át a ’90-es évek legnagyobb pop slágerein keresztül szó szerint minden van. Zenerajongóként nem is álmodhatnék tökéletesebb munkahelyről, minden nap szól valami a boltban, a legtöbbször én választom ki, mit hallgassunk aznap. Szeretek olyan előadótól albumot választani, akiket korábban nem ismertem – nem is gondolná az ember, mennyi kincsre lehet bukkanni egy-egy ilyen véletlenszerű választás során!

A legnagyobb álmom, hogy a zenét a lehető legszélesebb körben megoszthassam, és olyanokhoz is eljuttathassam, akik egyébként nem találnák meg a boltot, vagy valamilyen hátrányos helyzetből (például mozgásszervi betegségből) fakadóan nem tehetik meg, hogy személyesen ellátogassanak hozzánk. Éppen ezért nemrég a webshopunk fejlesztésén kezdtem el dolgozni, hogy a nálunk lévő hangzóanyag ne csak az üzletben, de online is hozzáférhető legyen, és ha valakinek megtetszik valami a kínálatunkból, kényelmesen, akár egyetlen kattintással házhoz tudja rendelni az albumot, ami megtetszett neki.

Mivel egyre nagyobb az érdeklődés a készülő webshop iránt, így hamarosan a kiszállításról is gondoskodnom kell: nem elég ugyanis a webshop informatikai hátterét előkészíteni, de arra is gondolnom kell, mit csináljunk, ha beindul az üzlet. Nemrég kaptam magam mellé egy segítőt, aki nagyon ügyesen vezeti a boltot, ezért arra gondoltam, én a későbbiekben inkább a rendeléseink kiszállításával foglalkoznék. Van is ehhez megfelelő autóm, jogosítványom, így könnyű szerrel eljuthatnék a vevőinkhez a városon belül.

Valamelyik nap azonban szörnyű dugóba keveredtem, vagy egy órát álltunk a belvárosban, és ez elgondolkodtatott: ilyen körülmények mellett hogy fogom tudni teljesíteni a befutó igények kiszállítását? Ekkor jött az ötlet, hogy talán motorral egyszerűbb lenne lefedni a rendelések kiszállítását, így elkezdtem alaposabban utána járni a témának: hogyan szerezhetnék A1 motor jogosítványt B kategóriával?

A megoldás egyszerűbb, mint gondoltam: aki ugyanis már rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal, annak nem kell a teljes A1-es jogosítvány megszerzésére irányuló tanfolyamot elvégeznie, így nemcsak az időn, de a költségeken is spórolhatok. Amit viszont mindenképpen érdemes megfontolnom, hogy az A1 jogosítvány megszerzése után vezetéstechnikai tréningen is részt vegyek, hiszen ha balesetmentesen szeretnék vezetni a belvárosi forgalomban, amely csak megfelelő gyakorlat elsajátítása után érhető el. Márpedig egy, a B kategóriás jogosítványomból fakadó rövidített tanfolyam esetén nem garantálható elsőre a biztonságos motorvezetési technika, így a saját és a vásárlóim érdekében mindenképpen meg kell fontolnom ezt a lehetőséget. Elvégre az a célom, hogy minél több ügyfélhez elérjek – ha pedig balesetet szenvedek vagy okozok az utakon, az tovább hátráltatja az üzlet sikerességét.

Alig várom, hogy belevágjak a projektbe – az A1 motor jogosítvány B kategóriával való megszerzése nem tűnik megvalósíthatatlannak, ráadásul, mivel rendszeresen vezetek, ismerem és betartom a KRESZ szabályait, könnyebben és gyorsabban fogok tudni haladni a tanfolyamon. Holnap beszélek is a munkatársammal, mit szólna hozzá, ha a jövőben másként osztanánk meg az üzlet körüli feladatokat, és ha benne van a változásban, be is iratkozom a tanfolyamra!

Ha ti is hasonló terveket szőttök, csak bátorítani tudlak benneteket, minél előbb kezdjetek neki a terv megvalósításának! Előtte azonban nem árt elgondolkodni a megfelelő védőöltözet beszerzéséről is, amelynek fontosságáról itt írtam korábban.