Kerti parti, gázpalack

Az öcsém harsonázik. Tudom, nem egy szokványos hangszer, a legtöbb srác gitározik vagy dobol, de az öcsém nem a hagyományos rock sztár életre vágyik. Már kiskora óta zenél, a helyi zeneiskolában kezdte, aztán gimnáziumba is egy erre specializálódott iskolába járt. Trombitán kezdte, majd később áttért a harsonára. Évek óta állandó tagja egy szimfonikus zenekarnak, már körbeturnézták fél Európát. Nagyon szerencsésnek tartom, hogy tehetséges abban, amit szeret csinálni, ráadásul a hivatása lehetővé teszi neki, hogy világot lásson.

Zenei karrierje a következő lépcsőfokhoz ért, amikor felvették a Zeneművészeti Egyetemre. Nagy volt az öröm a családban, hiszen mindig is ez volt Matyi álma, és teljesült neki. Nagyon nagy megtiszteltetés ez neki, hiszen elég nehéz bekerülni erre az egyetemre.

Amikor kiderült a jó hír, egyértelmű volt, hogy meg kell ezt ünnepelni. Azon felül, hogy Matyi még aznap este, amikor kiderült, hogy felvették, elment bulizni a barátaival, de úgy gondoltuk, hogy egy ekkora sikert illene családilag is megünnepelni.

Mivel már jó idő volt, úgy gondoltuk, hogy nem akarunk egy étteremben ücsörögni, meg az elég drága is, ezért úgy döntöttek anyuék, hogy nagy családi kerti partit tartunk Matyi tiszteletére, ahol csak mi, a család vagyunk jelen és addig bulizunk, ameddig csak akarunk, és még a szép időt is kihasználjuk.

Ha már kerti parti, akkor grillezés, ez szinte magától értetődött, így előbányásztuk a grillsütőnket, amit apa még évekkel ezelőtt szerzett be ilyen esetekre, amikor nagyobb mennyiséget kell megsütni. A család pedig nagy, így most végre igazán hasznát vehettük ennek a masinának.

Igen ám, de mivel már régóta nem használtuk, ezért egy igen fontos dologról megfeledkeztünk. Mégpedig a gázpalackról, mert a sütő gázzal működik. Ami palackot találtunk a garázsba besuvasztva már régen kifogyott, és nem rendeltünk utánpótlást, mert mint említettem, nagyon ritkán használtuk a grillezőt.

Ráadásul nem voltunk annyira előrelátóak, hogy még időben, a parti előtt pár nappal megnézzük, hogy van-e, hanem akkor derült ki a hiány, amikor már elkezdtük volna beizzítani a sütőt, és a vendégek is várhatóan egy-két órán belül megérkeztek volna.

gázpalack eladó árMondanom sem kell, teljes pánik volt otthon, hogy most mihez kezdjünk, anya és én egész délelőtt csináltuk a kolbászkákat, pucoltuk a zöldségeket, hogy mire el kell kezdeni sütni, minden kész legyen. Erre meg beütött a krach, és ott álltunk, hogy nyersen kell elrágcsálni a grillezésre szánt cukkinit.

Tehát teljes volt a pánik, hogy mihez kezdjünk, mert ilyen záros határidőn belül valószínűleg sehonnan nem tudunk PB gázt szerezni, amivel működik a sütő. Végül apu kitalálta, hogy rákeres a neten, hátha ott talál valami megoldást a krízisre.

Nagyon jó ötlet volt. Beírta a netes keresőbe, hogy gázpalack töltés ár (mert eddig is mindig csak feltöltettük a már meglévő palackunkat), és talált egy olyan honlapot, ami megmentette Matyi kerti partiját. Ez a gázpalackfutár nevű oldal ugyanis egy zseniális szolgáltatást talált ki. Az egy dolog, hogy nagyon széles a választékuk, sokféle gázpalackot árulnak. De a legjobb az egészben, hogy házhoz szállítják a kívánt mennyiséget, akár új palackról van szó, akár csak a meglévő feltöltéséről. Így a vevő nem fecsérli el az értékes idejét arra, hogy gázpalackok után rohangáljon, sorba álljon érte és még el is szállítsa. Úgy működik a rendszer, hogy felhívjuk őket, megmondjuk, hogy mire van szükségünk és abból is mennyi, és ők a kért időre (jelen esetünkben ez a minél hamarabb volt) leszállítják arra a címre, amit megadtunk. Ráadásul rendkívül baráti áron, nem gombolják le rólunk a gatyánkat a házhozszállításért cserébe.

Tulajdonképpen úgy működik, mint a pizza rendelés, csak vélhetően az ember eggyel gyakrabban rendel pizzát, mint gázpalackot. Amúgy szerintem zseniális ez az ötlet, mert tényleg vannak helyzetek, amikor az embernek SOS gázpalackra van szüksége, és ezzel így rengeteg időt és idegeskedést spórolhatunk meg.

A rendelésünk hamar megérkezett, így szerencsére még pont időben, a vendégek érkezése előtt el tudtuk kezdeni a sütést. Mert hát milyen ciki, amikor megváratod a vendégeid azzal, hogy még nincsen egy szelet husi sem, amivel megkínálhatnád őket. Tudom, tudom, addig is ott van figyelemelterelésnek a pálinka, de jobb a békesség, ez így van rendjén, hogy addigra van kaja, mire megérkezik a vendég.

Nagy trutyiból húzott ki minket ez a csodás szolgáltatás, szóval nem lehetünk elég hálásak nekik. A parti amúgy remekül sikerült, mindenki nagyon büszke volt Matyira. Ez még tavaly nyáron volt, azóta Matyikám már a Zeneművészeti padjait koptatja, és nagyon élvezi.