Elektromos zajtalanítás

Na, jól kiszúrtam magammal. Fél éve kerestem már egy megfelelő stúdiót, egy kicsi házikót a külső kerületek valamelyikében, pici kerttel, távol vonattól, HÉVtől, légifolyosóktól, hogy minél kevesebb zaj szűrődjön be kívülről, és így a hangszigetelés ne Müpa mértékű kell, hogy legyen. Annyira büszke voltam magamra, hogy sikerült megtalálnom a kis álom stúdiót, ahol éjjel-nappal lehet felvételeket készíteni, nem zavarok senkit, és senki nem zavar engem. Olyan idill, és szép. De nagy kapkodásban és türelmetlenségben egy dolgot felejtettem ki a képletből: a házikón belüli zajforrásokra egyáltalán nem figyeltem. Hónapok óta laktam ott, mikor beköszöntött az ősz, jól lehűlt a levegő és már fűteni kellett.

Akkor jött a figyelmetlenségem gyümölcse: a gázkonvektorok, amik a szobákban voltak, használatkor úgy pattognak, hogy a felvételen az hallatszik, mintha valaki idegesen dobverővel a dob helyett a konvektorokat csapkodná, persze ráadásul össze-vissza, minden ritmust mellőzve.  Ez a pattogás a fém felmelegedése és lehűlése közben jön létre, alapvetően annyira nem zavaró, de ha egy stúdió kellős közepén van, akkor akár ennyi erővel a buszon is berendezhetnék egy stúdiót egy négyes ülésnél…

Ekkor indult el a versenyfutásom a még távolinak tűnő, de sejtelmesen megbúvó és előbb-utóbb biztosan megjelenő téllel. Valamilyen megoldást kellett találnom azelőtt, hogy beáll a fagy. A konvektort meg az egész gázzal történő fűtést elfelejthettem, így hát maradt az áram. De mekkora az elektromos fűtés költsége? Beszerelés, és után havi összegek… Eléggé meg voltam ijedve, aztán együltő helyemben elolvastam ezen az oldalon minden rendelkezésre álló információt.

Ami bizonyossá vált azonnal, hogy a zajjal kapcsolatban nem lesz gond, viszont el kellett döntenem, hogy hova szereltetem be ezeket a vadiúj high-tech fűtőszálakat. Szeretem a földet, a stabilitást, és a biztos dolgokat, így hát úgy határoztam, hogy padlófűtést választok. Hangszereket, gitárokat, vonósokat fali hangszertartókkal rögzítettem az egyik oldalfalra, amelyik felület pont alkalmas lett volna a fali fűtés beszerelésére, a mennyezeten pedig hangelnyelő panelek voltak már rögzítve, így gyakorlatilag nem is volt más választásom a padlófűtésen kívül. Szóval ennyit erről.

elektromos fűtés költsége

Szerencsém volt, mert a házat a tervezett ráfordított összegnél kevesebbért vásároltam meg, így volt valamennyi félretett pénzem, és nem egy palotának a fűtését kellett megoldanom. Bár a szerelők azt mondták, hogy azt is meg tudnák csinálni egyébként, ez a technológia akár stadionok fűtési rendszerének méltó felhasználása tud lenni. Magunk között szólva le is hidaltam kicsit, hogy ennyire multifunkcionális eszköz fogja melengetni a kis gitárjaimat az ítéletidőben.  Hangtalanul.

Még hőt se termelnek külön a fűtőegységek, vagyis amellett , hogy sugározzák a hőt, maguk az eszközök hőmérséklete csupán 30 fok, ezért többé már az a veszély sem fenyeget, hogy az egyik hangszer túl közel van a radiátorhoz, és szépen lassan kiszárítja az adott mondjuk csellót, ami feláldozná magát azért, hogy én ne fázzak meg. Ez valahol nagyon szép és szomorú is egyben.

Most, hogy már az elmélázáson is túl vagyok, kijelenthetem, hogy megnyugodtam, mert az ilyen elektromos fűtés költsége korántsem olyan nagy, mint amire számítottam. Ha úgy vesszük a jelenlegi helyzet olyan, mintha 8 db konvektor lenne a házikóban, olyan nagy felületről érkezik a meleg, hogy mikor hazaérek és bekapcsolom a fűtést, nagyon rövid idő alatt megteszi a hatását. Ez állítólag az ilyen típusú rendszerek egyik alaptulajdonsága is, mert közvetlenül a melegíteni kívánt területre hatnak, nem a levegőt kezdik el sütögetni, mint a jó öreg egyéb módszerek. És mindezt egy pisszenés nélkül teszi, vagyis úgy, hogy a felvételeknél egyáltalán nem zavarnak be. Köszi elektromosság!