Dalszöveg a napelemről?

Elkezdtem dalszövegeket írni. Ez lett úgymond az új hobbim. Már régóta zenélgetek, és mindig is szerettem volna saját dalokat írni. Nemrég alapítottunk is egy zenekart. Még igazán gyerekcipőben jár a dolog, de mindannyian nagyon lelkesek vagyunk. Eleinte csak feldolgozásokat játszottunk. Ez egy fontos eleme volt a kezdésnek, mivel össze kellet, hogy hangolódjunk. Mindenki bedobta egy dobozba annak a zeneszámnak a címét, amit szeretett volna, ha megtanulunk. Az volt a következő feladat, hogy otthon mindenki megtanulja a saját részét, és legközelebb, amikor összeültünk, akkor eljátszottuk azt. Nagyon ügyesen haladtunk, és egyre jobban kezdtük élvezni az együtt töltött időt, az együtt történő zenélést.

Aztán azon kaptuk magunkat, hogy egyre többet improvizálunk, és kimondottan jól sikerültek ezek a próbák. Nem csak zajongás lett belőle, hanem szinte-szinte új dalok születtek. Ekkor döntöttünk úgy, hogy elkezdünk saját számokat írni. Első körben csak az instrumentális rész volt meg, és ezt próbáltuk rögzíteni. Majd elkezdtünk szövegeket is írni. Mivel ez előtt egyikünknek sem volt ilyen téren tapasztalata, megbeszéltük, hogy első körben mindenki ír egy zeneszöveget. Születtek nagyon jók, és nagyon rosszak is.

A zenekar többsége arra szavazott, hogy én írjam a dalok szövegeit. Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volt a számomra.

Majd kitalálták, hogy próbáljak meg valami megfoghatatlanabb dologról írni. Ezt csak azért találták ki, hogy fejlesszem a kreativitásomat. Úgyhogy összeírtak nekem minden féle fura témát. Volt köztük például elefánt, büfés kocsi, gumikesztyű, és napelemes rendszerek. Volt, ami nem okozott különösebb nehézséget, de az utóbbihoz igen-igen utána kellett néznem.

Majdnem egy teljes délután töltöttem el azzal, hogy utána járjak a napelem rendszereknek. Több helyről, is informálódtam, de ezen az oldalon ment a leggyorsabban a keresés. Tetszett benne, hogy különböző címszók választják el a lényeges információkat. Tehát nem ömlesztve kapja meg ezeket az olvasó, hanem ki tudja választani, hogy konkrétan őt mi érdekli. Lehet olvasni például arról, hogy hogyan működnek a napelemes rendszerek, vagy arról, hogy mit jelent a napkollektor. Mint kiderült ez a két fogalom különbözik egymástól. Mivel egy külön helyszíni felmérést is igényel ennek a rendszernek a felszerelése, ezt is beleírhattam a szövegembe. Valójában nagyjából erről is szól, de ezt még nincs teljesen kész. A helyszín felmérése során azt is meg kell állapítani, hogy a ház alkalmas-e erre, többek között megvizsgálják a tető dőlésszögét, illetve megállapítják, hogy milyen a ház fekvése. Az a jó, ha ez déli, vagy esetleg dél-nyugati, hogy minél tovább süthesse a nap ezeket az elemeket. Nyilván megvannak ezeknek a rendszereknek az előnyei és a hátrányai is, igyekszem ezeket is belefoglalni a szövegembe.

Még az is lehet, hogy egyszer én is szereltetek majd napelemeket a házamra, de ahhoz még sok idő és pénz kell. Igaz, hogy hosszútávon megtérül ennek az ára, azonban első körben egy nagyobb összegű befektetést igényel. Ehhez pedig előbb be kell futnia a zenekarnak, tehát nagyon jó szövegeket kell nekem is írnom, és még sokat kell gyakorolnunk, hogy elérjük a célunkat.

Talán, ha elkészülök a dalszöveggel, megosztom ezt itt veletek, de ez még maradjon a jövő titka.