Egy zongora értéke

A költözés nem egyszerű feladat. Legalább is a legtöbb esetben nem az. Ennek egyik legfőbb oka, hogy miközben lakunk valahol óhatatlanul is a szívünkhöz nő a hely. Pláne ha szeretünk ott lakni. Az egyes helyekhez az évek során különböző emlékeke is kötődni fognak. Belakjuk a helyet és a saját személyiségünkre formáljuk a környezetünkkel együtt. Én eddig kétszer költöztem életemben, de mind a két esetben nehezemre esett megválni a korábbi otthonomtól. Legutóbbi esetbe hozzá tartozott a búcsúzáshoz egy zongora is. Tudni kell rólam, hogy rendkívül szeretem a klasszikus zenét és én magam is tanultam 6 évig zongorázni. Ezért aztán egész életemben jelen volt a muzsika, és bár már rég nem gyakorlok, időnként azért leültem és klimpíroztam egyet a régi idők emlékére. Az a zongora viszont, ami nekünk volt nem igazán fért volna bele új lakásunk stílusába, és hely se lett volna neki. Ezért aztán a szokottnál is nehezebb volt megszabni az árat is, ami tartalmazta a zongorát is.

Szerencsére jó helyről kértem a szakértői segítséget. Az értékbecslés részeként ugyanis a zongora árát is megállapította nekem a kiérkező úriember. Lehet, hogy meglepő, de én mindig kérek értékbecslést egy ingatlan eladásánál is. A legtöbben csak vásárláskor kérnek segítséget, mivel nem szeretnének többet fizetni, és ez teljesen érthető is. Eladáskor viszont szintén nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kínált dolog értékével, jelen esetben a ház értékével. Akiben megfogalmazódik a kérdés, hogy miért, annak itt a válasz:

Aki hirdetett lakást, az tudja, hogy elég drága folyamatosan fizetni azt, hogy a mi otthonunk jelenjen meg elsőnek egy-egy felületen. Ráadásul az átlagember akkor adja el a lakását, amikor újba költözik, és a legtöbb esetben szüksége van az előző ingatlan eladásából befolyt összegre ahhoz, hogy kifizesse az újat. Ezért az sem mindegy, hogy mennyire gyorsan kel el egy-egy ház. A túlárazott dolgok viszont az esetek többségében lassan kelnek el, vagy el sem viszik őket, amíg nem csökken az áruk. Aki ezt végiggondolja és belátja, az rájön, hogy ezért nagyon fontos egy értékbecslő eladáskor is. Ugyanis ha tudjuk az eladni kívánt értékünk pontos árát, már elsőre is a megfelelő pénzért fogjuk tudni hirdetni a házat. Ezáltal időt spórolunk, hiszen valószínűleg előbb elviszik a portékánkat, ami miatt rövidebb ideig kell hirdetni, tehát még pénzt is spórolunk. Sajnos azonban a legtöbb ember túlértékeli saját otthonát, pontosan az érzelmi kötődés miatt. Ezért jó ilyenkor segítséget hívni, hogy a meghatározott érték valóban objektív legyen.

Ami szerintem még fontos, hogy megbízható és korrekt legyen a kiérkező szakember. Emellett a pártatlanság, objektivitás is nagyon fontos, hiszen mindaz, amit korábban leírtam, csak úgy valósulhat meg, csak úgy lehet eredményes, ha valóban a megfelelő értéket tudjuk és nem úgy kaptuk az információt, hogy nekünk akartak kedveskedni vele. Egyébként itt jegyezném meg, hogy egy normális cég esetében a végeredményt igazságügyi szakértő is vizsgálja, ami kétség kívül megnehezíti az esetleges csalók feladatát. Szerencsére, akikhez mi fordultunk (név szerint a Rétköz vagyonértékelő cég) 100%-os garanciát vállal a munkájára. Ez azt jelenti, hogy bármilyen hiba esetén teljes pénzvisszafizetést kapunk. Ráadásul ez nem csak a hibáknál van így, hanem az ügyfél elégedetlensége esetén is élhetünk ezzel a jogunkkal. Így aztán nem kell attól tartanunk, hogy átverés áldozatai leszünk.

Sokak talán nem tudnak róla, de hab a tortán, hogy a legtöbb vagyonértékelő cég nem csak ingatlanokkal foglalkozik. Műtárgyak árát is megbecsülik, valamint pályázatokra való jelentkezés előtt is segítenek, ha szükség van rá. Cégek eladásakor, vagy megszüntetésekor is képesek hasznos információkkal szolgálni, illetve peres eljárások elkerülését is lehetővé tehetik azzal, hogy a kártérítés mértékénél bábáskodnak. Ezen sokoldalúságuk tette lehetővé, hogy ne csak a 4 fal értékének a megítélésében segítsenek, hanem a zongora árának megfelelő meghatározásában is mellettem álljanak. Így egész biztos lehettem benne, hogy mindent a lehető legdrágábban, de mégis a megfelelő piaci környezetnek megfelelő értéken fogok eladni, és végül nem is csalódtam. Alig két hét alatt találtam vevőt, és bár érzelmileg nehéz volt az elválás, objektíven kihoztam belőle a maximumot, ezért örömmel költözhettünk be új otthonunkba.