A megfelelő szakma, és a cserépkályha építés

A férjem rengeteget dolgozik. Két szakmája van, az egyik esztergályos, a másik pedig, hogy cserépkályhát épít. Manapság egyre többen foglalkoznak újra a gondolattal, hogy valami más megoldást keressenek a meglévő fűtésük mellé. Nektek milyen fűtésetek van? Elégedett vagy vele?

A szakma kiválasztása

Nagyon fontos, hogy manapság milyen szakmát választ valaki magának. Mi lesz az, amire szükség lesz majd 5 vagy éppen 15 év múlva is. Igaz, nagyon nehéz eldönteni. Manapság nehéz a fiataloknak, ez a cikk is említést tesz róla.

Akkor, amikor még mi tanultunk, minden könnyebb volt. Nem is volt ennyi szakma, és általában a fiúk esetében öröklődtek is a szakmák. Ha valakinek az édesapja asztalos volt, akkor nagy volt rá az esély, hogy a fia is az lett. Sok időssel szoktam beszélgetni a munkám kapcsán, és sokan panaszkodnak, hogy nem érdeklik a gyerekeket, sem a szakmájuk, sem a meglévő vállalkozás. Persze tudom én, hogy mindenki a saját útját akarja járni, de ha valakinek van mondjuk egy kész műhelye, azt nem szabad veszni hagyni, hiszen ha valaki fel akarja szerelni, az akár több millió is lehet.

Ma már persze nem az a menő, aki a tetőn ácsol, holott azt gondolom nélkülözhetetlen szakma, hanem az hogy a számítógépen egy irodában ülve tervezzünk, vagy készítsünk valamit. Az idősek panaszkodnak, hogy kihalóban vannak a régi szakmák, mert nem érdekel már senkit, hogy hogyan készül, nincs kinek tovább adni, nem úgy mint régen.

A gyerekek

Persze fontos, hogy ki hol tanul tovább, és hogy mit tanul. Mi a nyelvtanulást erőltetjük, hogy igen is az hasznos, és az mindig kelleni fog. Bár nagyon nehéz erről a gyerekeket meggyőzni, itt is írnak erről.

Bár még csak a lányunk van ahhoz közel, hogy tovább tanulásról beszéljünk, de azért érdemes említést tenni többször, mihez lenne kedve, mit szeretne. Hiszen az is ugyan olyan fontos a megfelelő szakma mellett, hogy szeresse a leendő szakmáját valaki. Te szereted amit tanultál? Nem bántad meg, hogy ezt választottad?oven-734551_640

A férjem anno a munkája mellett tanulta kis a cserépkályha építést. Mint írtam is fentebb, eleinte annyira nem volt érdeklődő, de ma már egyre több helyre hívják akár építeni, akár javítani is. Mert ugye nem tud mindenki cserépkályhát javítani.

A munkahelyünk

Nem csak azért fontos, hogy jó szakra menjünk, hogy majd mi lesz belőlünk, hanem azért is, hogy mennyit fogunk majd keresni. A mai béreken teljesen le vagyok döbbenve. A múltkor futottam össze az egyik ismerőssel, aki egy bevásárló központban dolgozik, mint eladó. Az mellett, hogy sokat kell dolgozni, polcokat feltölteni, pakolni, nem keresi agyon magát. A pénze éppen arra elég, hogy éhen ne haljanak.

Ezek a bérek mellett, megértem azokat, akik mondjuk az mellett döntenek, hogy külföldön dolgoznak, és ott keresnek megélhetést maguknak. Persze nem egyszerű a vendéglátó élet, ezen az oldalon is írtak róla, de mégis sokan mennek ki. Talán az egyik legkeresettebb külföldi munkahely.

Ha nem változik az anyagi juttatás helyzete, biztos, hogy még sokan döntenek a távozás mellett.